Våra tjänster

Katalog över alla svenska böcker

I vår katalog finns böcker och läromedel i alla format från alla svenska bokförlag och även titlar från importörer av utländsk litteratur. Informationen kommer direkt från förlagen och uppdateras dagligen.

För att kunna ge återförsäljarna konsekvent och korrekt information kvalitetssäkrar vi böckernas metadata och lägger till ämnesklassifikation.

Det finns två sätt att ta del av katalogen: Via webben eller via FTP/API till ditt eget datorsystem. 

Bokinfo på webben

På vår webbsida kan bokhandlare enkelt hitta och beställa böcker. Beställningarna vidarebefordrar vi direkt till distributörerna. Även bibliotek kan använda tjänsten för att hålla koll på kommande utgivning.

Varje förlag har sin egen inloggning till vår webbsida där de har överblick över sina titlar och kan se hur informationen presenteras för bokhandlarna. Mindre förlag, som distribuerar sina böcker själva, registrerar nya titlar och tar emot order via webben.

Bokförsäljningsstatistik

På uppdrag av Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen samlar vi in statistik över svensk bokförsäljning. Statistiken täcker större delen av allmänlitteraturen och bygger på dagliga rapporter från bokhandel, internetbokhandel, streamingtjänster, bokklubbar och dagligvaruhandel.
Här hittar du mer information om statistiken

Bokinfo digital

Via Bokinfo digital kan förlag distribuera e-böcker och nedladdningsbara ljudböcker till bland annat Storytel, Nextory och Bookbeat. Distributionen är kostnadsfri för förlag som registrerar metadata i Bokinfo. 
Läs mer om Bokinfo digital här.

Boklistor för bibliotek

För att underlätta bibliotekens inköpsplanering tar vi tillsammans med tidningen Svensk Bokhandel fram boklistor i Excel över de böcker som presenteras i katalogerna: Vårens, Sommarens och Höstens böcker. Listorna går att filtrera på bland annat förlag, utgivningsdatum och SAB-kod och är länkade till webbtjänsten och Adlibris.
Boklistorna ingår i vårt biblioteksabonnemang som du hittar mer information om här. 

FTP och API för artiklar och order

Artikelinformation och order går att leverera och hämta via vårt FTP. Det går även att registrera artiklar och hämta artikelinformation via API.

Artikelinformation via Validoo

Förlag som säljer böcker till dagligvaruhandeln kan skicka artikelinformationen i form av varucertifikat via Bokinfo. Kontakta info@bokinfo.se för mer information. 

Standarder för filformat och metadata

Innehållsrik och korrekt metadata hjälper böcker att sälja bättre. Grunden till bra metadata är tydliga och anpassade standarder. I samarbete med den svenska bokbranschen och kollegor i andra länder arbetar vi för att förbättra standarderna för bokmetadata.

Två gånger per år ordnar vi möten för den svenska bokbranschen där vi diskuterar förändringar och nyheter inom filformat och klassificering. Vi tar även upp andra metadatafrågor. Kontakta oss om du är intresserad av att vara med!

ONIX och EditX 

ONIX heter filformatet vi använder för artikelinformation in till Bokinfo från förlagen och ut till återförsäljarna. EditX är filformatet för order.

ONIX och EditX utvecklas av organisationen för internationella bokbranschstandarder EDItEUR i samarbete med en referensgrupp där Bokinfo är Sveriges representant. 

Bokinfo-XML 

Bokinfo-XML är Bokinfos eget filformat för artikelinformation och order som är under avveckling och kommer att ersättas av ONIX och EditX. Vi tar inte längre emot artiklar i Bokinfo-XML.

Här hittar du tekniska specifikationer för våra filformat.

Definitioner av metadata

Vad är det för skillnad på en inbunden bok och ett kartonnage? Vad betyder att en bok är en "beställningsvara"? Tydliga definitioner är viktigt för bra metadata. Läs om våra standarder och definitioner här.

Ämnesklassificering

Vi klassificerar alla böcker med Themakoder, SAB och Varugrupp. För att göra böckerna ännu bättre sökbara kan ni på förlagen lägga på nyckelord. 

Thema

Alla böcker i Bokinfo får en eller flera Themakoder som beskriver bokens ämne. Koderna används både för att söka på och för att sortera böcker ämnesvis hos nätbokhandlarna. 

Thema används av förlag och återförsäljare över hela världen. Det är byggt för att underlätta handeln med böcker över språk och landsgränser samtidigt som det är lätt att anpassa för nationella behov. Systemet utvecklas av Editeur och en internationell arbetsgrupp där Bokinfo är Sveriges representant. På Editeurs webb går det att läsa mer om Thema och ladda ner den svenska översättningen.

Här kan du söka Thema-koder

Varugrupp

De 62 varugrupperna är en övergripande ämnesindelning som motsvarar bokhandlarnas hyllplacering. 

SAB

Klassificeringssystemet SAB används av de flesta folkbibliotek. Läs mer om SAB hos Kungliga biblioteket  

Nyckelord

Nyckelorden är fria sökord som förlagen själva lägger in. Syftet med nyckelorden är att komplettera Thema-koderna och göra böckerna lättare att hitta. Läs om hur du lägger in nyckelord här.

;