Våra tjänster

Katalog över alla svenska böcker

I vår katalog finns böcker och läromedel i alla format från alla svenska bokförlag och även titlar från importörer av utländsk litteratur. Informationen kommer direkt från förlagen och uppdateras dagligen.

För att kunna ge återförsäljarna konsekvent och korrekt information kvalitetssäkrar vi böckernas metadata och lägger till ämnesklassifikation Läs mer om klassificering här.

Det finns två sätt att ta del av katalogen: Via webben eller via FTP/API till ditt eget datorsystem. 

Bokinfo på webben

På vår webbsida kan bokhandlare enkelt hitta och beställa böcker. Beställningarna vidarebefordrar vi direkt till distributörerna. Även bibliotek kan använda tjänsten för att hålla koll på kommande utgivning.

Varje förlag har sin egen inloggning till vår webbsida där de har överblick över sina titlar och kan se hur informationen presenteras för bokhandlarna. Mindre förlag, som distribuerar sina böcker själva, registrerar nya titlar och tar emot order via webben.

FTP och API för artiklar och order

Order och artikelinformation går att leverera och hämta via vårt FTP. Det går även att registrera artiklar och hämta artikelinformation via API.
Här hittar du tekniska specifikationer och information om våra filformat.

Bokförsäljningsstatistik

På uppdrag av Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen samlar vi in statistik över svensk bokförsäljning. Statistiken täcker större delen av allmänlitteraturen och bygger på dagliga rapporter från bokhandel, internetbokhandel, streamingtjänster, bokklubbar och dagligvaruhandel.
Här hittar du mer information om statistiken

Bokinfo digital

Via Bokinfo digital kan förlag distribuera e-böcker och nedladdningsbara ljudböcker till bland annat Storytel, Nextory och Bookbeat. Distributionen är kostnadsfri för förlag som registrerar metadata i Bokinfo. 
Läs mer om Bokinfo digital här.

Boklistor för bibliotek

För att underlätta bibliotekens inköpsplanering tar vi tillsammans med tidningen Svensk Bokhandel fram boklistor i Excel över de böcker som presenteras i katalogerna: Vårens, Sommarens och Höstens böcker. Listorna går att filtrera på bland annat förlag, utgivningsdatum och SAB-kod och är länkade till webbtjänsten och Adlibris.
Boklistorna ingår i vårt biblioteksabonnemang som du hittar mer information om här. 

Standarder för bokmetadata

Korrekt och innehållsrik metadata hjälper böcker att sälja bättre. Därför arbetar vi ständigt med att utveckla standarderna för svensk bokmetadata i samarbete med bokbranschen.

Två gånger per år ordnar vi möten för den svenska bokbranschen där vi diskuterar förändringar och nyheter inom filformat och klassificering. Vi tar även upp andra frågor om digital bokinformation. Kontakta oss om du är intresserad av att vara med!

ONIX och EditX

ONIX är ett internationellt format för metadata om böcker. Bokinfo är Sveriges representant för utvecklingen av ONIX och även EditX för order. Läs mer om ONIX och Editx här.

Thema och annan klassificering

Alla böcker i Bokinfo ämnesklassificeras med Thema, SAB och Varugrupp. Här hittar du mer info om klassificering.

Definitioner av bokbegrepp

En viktig standard är att begreppen som beskriver böckerna är tydligt definierade. Vad är det till exempel för skillnad på en inbunden bok och ett kartonnage? Vad betyder att en bok är en "beställningsvara"? 
Läs om definitionerna som gäller för informationen om böcker i Bokinfo.

;