Bokförsäljningsstatistiken

Bokinfo samlar in bokförsäljningsstatistik över svensk bokförsäljning på uppdrag av Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen. Statistiken täcker större delen av allmänlitteraturen och bygger på dagliga rapporter från bokhandel, internetbokhandel, streamingtjänster, bokklubbar och dagligvaruhandel.

Topplistor
Topplistor över antal sålda exemplar presenteras varje vecka, månad och år. I topplistorna ingår dock inte försäljning från bokklubbar och streamingtjänster. För att en bok ska kunna komma med på topplistan ska den vara registrerad i Bokinfo, med fullständig information, senast den sista dagen topplistan avser (Veckotopplista – söndagar, månadstopplista – sista dagen i månaden och årstopplista den 31 december).

Vilka förlag och återförsäljare kan ta del av statistiken?
Försäljningsstatistiken är tillgänglig för de förlag som är medlemmar i Förläggareföreningen och för de återförsäljare som rapporterar in försäljning.

Info till dig som tar ut statistikrapporter
Automatisk systemuppdatering sker varje natt mellan 01:00 och 06:30. Under denna tid rekommenderar vi att ni inte tar ut några rapporter från statistiksystemet.

Den största insamlingen av försäljningsdata någonsin
Bokförsäljningsstatistiken är den största insamlingen av data om svensk bokförsäljning som någonsin gjorts. Med hjälp av statistiken går försäljning, trender och utveckling av branschen att följa. Redan täcker den merparten av all försäljning och utgivning. Ju mer heltäckande statistiken är desto mer användbar blir den naturligtvis. Vi uppmuntrar därför alla återförsäljare att rapportera in sin försäljning och alla förlag att registrera sina böcker i varje format.

Vill du veta mer?
Mer information, rapporter och analyser av bokförsäljningsstatistiken hittar du på Förläggareföreningens webbsida.

Har du frågor? Kontakta info@bokinfo.se